EXTRA ACTIVITEITEN

Bij Enjoy! bieden we extra activiteiten zoals pianoles, filosofie, kookles, yoga en Engelse les.

EXTRA ACTIVITEITEN

Bij Enjoy! bieden we extra activiteiten zoals pianoles, filosofie, kookles, yoga en Engelse les.

We willen alle kinderen in aanraking laten komen met de volgende activiteiten die we aanbieden:

Koken en proeven

Koken, voeding en de herkomst van producten staan veelvuldig op het programma bij Enjoy!. Lies Ysbrandy is onze chef. De kinderen helpen met het bedenken van recepten en de uitvoer ervan. Wij zijn bewust met voeding bezig en natuurlijk worden er ook feestelijke recepten uitgekozen. Onze culinaire activiteiten zijn gebundeld in ons boek Enjoy! Cooking. Ook hebben wij een beleid rondom ‘Voeding’.

Creatief

De natuurlijke creativiteit is een fantastisch uitgangpunt voor onze begeleiders. Ook hebben kinderen een natuurlijke drang om te onderzoeken en te experimenteren. Voor een kind is elke ervaring een nieuwe. Kinderen zijn erg vatbaar voor creativiteit, zij willen maken, creëren, vormgeven, maken en vormen. Maike Josseaud is Reggio Emilia expert. Maike zal een workshop voor het hele team organiseren. Zo kan deze visie mooi doorwerken in onze creatieve activiteiten.

Wij bieden het decor en de materialen, de kinderen creëren. De begeleider zal ook tijdens deze creatieve processen de kinderen prikkelen en uitnodigen verschillende manieren te ontdekken. Ook hierover meer in beleid ‘zagen en timmeren bij Enjoy!’.

Yoga

Wij hebben intern de mogelijkheid voor yogalessen op onze locatie (Enjoy Learning Center) aan de Amsterdamseweg 209. Lisa, onze kinderyogajuf, kindercoach en kok, bereidt prachtige lessen voor onze kinderen. Als het even kan zijn de lessen in het Broersepark. Er gaat een begeleider van Enjoy! mee. Maandag- en dinsdagmiddag wordt yoga een vast onderdeel. We gaan met een groepje naar het Enjoy Learning Center. Er blijft een begeleider bij. We willen zoveel mogelijk kinderen kennis laten maken met yoga.

Sport & Spel

Sporten op de veldjes aan de overkant bij Enjoy!, op de velden van Martinus of in het Broersepark is zeer populair bij onze kinderen. Er gaat een rugtas mee met water, EHBO-kit en de gekozen materialen voor die dag. Ook hebben alle begeleiders de telefoonnummers van de ouders en collega’s in hun telefoon.

Robin van der Ham is onze sport- en spelspecialist. Robin bedenkt, organiseert en legt vast. Er is een boek in de maak waar alle spellen worden uitgelegd. Ook Antoinette denkt mee over bewegen en spel bij Enjoy!. Zij heeft hiervoor de cursus spelbegeleiding gevolgd om zich nog meer toe te leggen op dit onderdeel.

Filosofie

Onderwerpen die we aan willen halen:

‘kun je dingen expres vergeten?’ en wat is vergeten eigenlijk, kan het weer terugkomen.

Het gaat bijvoorbeeld over ‘hoe ziet vergeten eruit?’ En hoe zou je dat omschrijven, tekenen, schilderen, knutselen, kleien, uitbeelden of bouwen?

We geven de kinderen graag overdenkingen mee. Als kinderen door willen filosoferen kan dat ook in het Enjoy! Learning Center in workshopvorm.

Voor alle activiteiten kunnen kinderen zich inschrijven of de begeleiders beslissen welke kinderen er mee doen. Dat kan zijn omdat zij denken dat een activiteit geschikt is voor een kind of wenselijk voor een groepje. De activiteiten hebben een begin, een midden en een eind. Zo leren de kinderen als ze bijvoorbeeld gaan koken, ook het gerecht ‘afmaken’ en komen alle kinderen in aanraking met yogalessen.

Wij zullen kinderen die niet snel zullen kiezen voor een van de activiteiten stimuleren, motiveren om eens mee te doen.

Vrij spelen

Een belangrijk gevoel van veiligheid. Wij zijn geen school, de kinderen zijn vrij om zich verder te ontwikkelen op een manier die zij zelf graag willen.

Ook blijven we bij het vrije spel bewust kijken naar de keuzen die de kinderen maken.

Wij kijken naar wat kinderen kiezen om te doen, te spelen. Het is leuk om kinderen die altijd hetzelfde te kiezen, te inspireren een keer iets anders te doen. Wij zijn daar om ze enthousiast te maken en ze verder te helpen ontwikkelen in hun spel.

Wij kunnen nieuwe takjes in hun hoofd verbinden door af en toe of kort mee te spelen en dan een nieuwe dimensie aan te boren, andere begrippen te gebruiken, andere rollen introduceren en ze te inspireren.

De kinderen mogen hun knutselwerken tentoonstellen bij Enjoy! of mee naar huis nemen als ze dat graag willen.

We hebben in de verschillende ruimtes op de begane grond en in het basement plekken gecreëerd om uit school samen te spelen, samen te ontwikkelen, maar vooral om met leeftijdsgenootjes te kunnen zijn uit school.

Samen wat eten en drinken uit school als alle kinderen met elkaar in een groepje zitten is fijn. Kletsen, uitblazen of ook juist even lekker niks zeggen. De begeleider (tevens mentor) zal dit moment ook gebruiken om te kijken hoe de kinderen zich voelen, wat ze bezighoudt.

Er staat een tafeltennistafel in de ruimte en er is een podium voor uitvoeringen of om op te chillen. Ook is er een ateliermuur waar schildermaterialen aanwezig zijn en de kinderen zich lekker kunnen uitleven op hun eigen wijze. De materialen zijn zorgvuldig uitgekozen per leeftijdsgroep, net als het leesvoer per groep. Ook is er speciaal voor deze groep een aanbod van activiteiten die bij deze fase past. Zo hebben we onlangs project ‘Mondriaan’ afgerond. De activiteiten die we bedenken omvatten elementen als creativiteit, leren opzoeken, een film maken en naar het Rijksmuseum gaan. Prachtige creaties, zoals Mondriaantassen, zijn mee naar huis gegaan. Ook heeft deze groep onder leiding van een van onze eigen geluksbegeleiders, workshops ‘Gelukskoffer’ gevolgd. Zoveel waanzinnig leuke reacties van de kinderen. En ook ouders verkregen nieuwe inzichtenJ. Ook hebben de kinderen een acteerworkshop gedaan op onze andere locatie in het Enjoy! Learning Center. Met een echte actrice was dat een groot spektakel! Ouders kunnen de activiteiten volgen via onze besloten Facebookgroep.

In deze fase verandert hun spel van symbolisch, doen alsof, naar spelen volgens regels en afspraken. De rollen die ze spelen worden ook complexer en uiteraard duurt een spel alweer wat langer. Ook de inzichten die kinderen op deze leeftijd krijgen als ze aan het werk zijn met constructiematerialen (blokken, klei, K’nex, hutten bouwen en dergelijke) zijn heel belangrijk. Samenwerken, gevoel voor verhoudingen, fijne en grove motoriek en leren hoe je een goed plan maakt. Het is belangrijk dat kinderen in deze fase kunnen ontdekken met ‘echte’ materialen, echt gereedschap, echte keukenspullen. In deze fase vinden kinderen het steeds leuker om zelfstandig bezig te zijn, of met leeftijdsgenootjes. Ze kunnen zelf regels bedenken en competitie wordt nog iets belangrijker. We geven de kinderen in deze groep zoveel mogelijk ruimte om zelf te ontdekken, te experimenteren en samen te werken. Dat betekent dus ook dat ze leren oplossen.

Bij jongere kinderen is het meespelen, het begeleiden in spel waardevol, in deze fase zijn de begeleiders uiteraard ook van groot belang voor het verder ontwikkelen, echter gebeurt dat meer door de juiste materialen en omgeving te bieden. Een plekje waar zij zich veilig voelen en waar zij het gevoel hebben uitgedaagd te worden.

‘Bij Enjoy! is het veilig, fijn, gezellig en vrij….de plek waar kinderen graag zijn en de plek waardoor de vaders en moeders met een gerust hart hun werk kunnen doen!’